miercuri, 26 februarie 2014

Gândurile unui profesor debutant...

     


      A preda înseamnă a-ți lua angajamentul că vei influența într-o mare măsură viața copiilor...Deși unii profesori o fac să pară ușoară, meseria de profesor poate fi un maraton de obstacole, unul dintre ele fiind elevii nereceptivi, care nu știu să își manifeste interes pentru învățătură din prea multă ignoranță și nepăsare. În spatele unor elevi sâguincioși, bine crescuți, serioși și responsabili se află întotdeauna  părinți pe măsură, iar țelul lor comun este binele copilului... Îți trebuie multă voință și putere morală pentru a nu renunța la școală, pentru a învinge greutățile .
Atunci când ne adresăm elevilor, trebuie să-i învățăm să-și aprecieze activitatea din anii de școală în funcție de ceea ce va cere de la ei viitorul, să-i ajutăm să vadă ceva mai departe de școala gimnazială, când vor începe specializarea într-un domeniu sau altul. Spun aceasta deoarece elevul are nevoie de un ajutor pentru a se convinge că școala înseamnă în viața unui om, contractul multilateral cu universul infinit de cunoștinte disponibile, astăzi.
     Sfatul pe care îl repet adesea elevilor mei este să folosească o parte din timpul care le stă la dispoziție însușirii unei culturi cât mai bogate, să-și cultive aptitudinile, să aibă o pasiune pentru un domeniu de activitate, dar, în același timp să se refugieze din când în când și în alte ramuri ale științei și culturii, pentru a oferi creierului lor mereu, alte și alte domenii de cunoaștere...
Și până la urmă..ce înseamnă a fi elev?
    A fi elev înseamnă să înveți, să te pregătești foarte bine la toate disciplinele, pentru ca mai târziu, când îți vei alege o profesiune, o specialitate, să ai acumulate cunoștințe multilaterale care să contribuie, toate, la desăvârșirea pregătirii tale în specialitatea respectivă. Dar, după terminarea lecțiilor pentru a doua zi, mai rămân câteva ceasuri. Sigur, se va spune că..rămâne foarte puțin timp..dar fiecare elev, în acest timp, relativ puțin, poate realiza foarte mult. Dacă bineînțeles, știe să-l folosească foarte bine.
Neuitați sunt anii de școală, iar cea mai importantă componentă a succesului este munca..pentru a persevera, trebuie muncă...pentru a fi împlinit trebuie să muncești toată viața.. pentru a construi un edificiu...un edificiu al cunoașterii și al unei vieți împlinite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu